środa, 4 września 2013

Tarta na pożegnanie lata z malinami i borówkami


Czy tego chcemy, czy nie, lato od Nas odchodzi a wraz z nim pyszne owoce. Na szczęście nie jest jeszcze za późno by przygotować coś kojarzącego się z tą porą roku :). Dziś polecam Wam tę pyszną owocową tartę, na kruchutkim maślanym spodzie, wypełnioną kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone...to wszystko oczywiście pokryte słodkimi malinami i borówkami...nawet nie zauważycie kiedy zniknie z blaszki!;)



Składniki:
Ciasto:
100 g zimnego masła
1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
1 żółtko
1 podwójny cukier wanilinowy
1 i 1/2 lub 1 czubata łyżka cukru pudru
szczypta soli
1-2 łyżki zimnej wody

Krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
2 fixy do ubijania śmietany

Owoce: maliny, borówki

Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Pamiętamy jednak o tym, aby wodę dodawać na końcu-sami oceniamy ile Nam jej potrzeba, czy łyżkę, czy może dwie. Ciasto musi być dość ścisłe. Po zagnieceniu wkładamy na około pół godziny do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2-3 mm i układamy na blaszce do tarty wysmarowanej masłem. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia. 
Umieszczamy w rozgrzanym do 180-190 st. piekarniku i pieczemy ok. 15-17 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i podpiekamy ponownie przez około 5-7 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. 
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Uwaga!Składniki na krem muszą być bardzo dobrze schłodzone!!!
Serek mascarpone delikatnie roztrzepujemy. Śmietankę wraz z fixami i cukrem pudrem ubijamy na sztywną masę i małymi porcjami dodajemy do serka delikatnie mieszając.
Tak przygotowaną masę układamy na wystudzonym cieście i dekorujemy owocami.
Schładzamy przed podaniem.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Z takimi owocami są najlepsze :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń