sobota, 31 sierpnia 2013

Naleśniki z mozzarellą, oliwkami i suszonymi pomidorami


Naleśniki są jak makarony-każdy potrafi je przygotować, każdy je lubi i można je przyrządzić na mnóstwo sposobów...nie tracąc przy tym dużej ilości czasu :). Dziś proponuję Wam naleśniki we włoskim stylu,  z jednymi z moich ulubionych dodatków, czyli z mozzarellą i suszonymi pomidorami, którymi jest przepełnione ciasto. Zachęcam do wypróbowania! :)



Składniki: (na 8 naleśników) 
250 ml mleka
150 g mąki 
70 ml wody
2 jajka
8-10 suszonych pomidorów w zalewie (połówki)
50 g czarnych oliwek
2 kulki mozzarelli
listki świeżej bazylii
sól, pieprz

Przygotowanie:
W misce wymieszać jajka, mleko, wodę i mąkę, do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany. Suszone pomidory pokroić w drobną kosteczkę i dodać do ciasta wraz z 1 łyżką oliwy z zalewy od pomidorów. Całość dokładnie wymieszać i dodać sporą szczyptę soli.
Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) smażymy naleśniki z obu stron, ok. 1 minutę każdą stronę. Nie muszą być one bardzo rumiane, gdyż zaraz będziemy je smażyć raz jeszcze :).
Mozzarellę kroimy w plasterki, a następnie w paseczki. Oliwki kroimy w drobną kosteczkę.
Na naleśnikach układamy mozzarellę i oliwki. Naleśniki składamy w trójkąty.
Odgrzewamy na patelni, również bez dodatku tłuszczu, przez około 2 minuty, aż ser zacznie się topić.
Podajemy z listkami świeżej bazylii.




Smacznego!






Wegetariańskie Śniadania

5 komentarzy:

  1. Super naleśniki, kojarzą mi się z wakacjami we Włoszech, nie tylko z uwagi na stylizację ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! zrobię na bank!

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam! pycha!
    tylko nie dodałam wody. jak zmieszałam mąkę i mleko i te jajka, to wydawało mi się to strasznie rzadkie i już nie ryzykowałam. ale i bez wody wyszły! i były naprawdę smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Można zastąpic czarne oliwki na zielone?

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :). W domu często przygotowuję sobie naleśniki z różnymi dodatkami. Kiedyś miałem pewne problemy z przyrządzeniem ciasta, ale odkąd stosuję się do porad podanych na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ zawsze mi się ono udaje. Do przygotowania naleśników używam przede wszystkim patelni z grubym dnem, która lepiej rozprowadza ciepło i dłużej je utrzymuje.

    OdpowiedzUsuń