sobota, 21 września 2013

Chili con carne


Chili con carne (z hiszpańskiego: chili z mięsem), to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej i teksańskiej, którego głównymi składnikami są: mielone mięso wołowe, czerwona papryka, pomidory oraz papryczki chili, które nadają potrawie ostrego smaku. 
Jest to danie idealne na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, bądź kolację we dwoje. Można je podawać z ryżem, plackami tortilli, pieczywem lub nachosami.
Aromatyczne, kolorowe, rozgrzewające i pyszne! :)
Zapraszam do wypróbowania :). 



Składniki: 
300g mięsa mielonego
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 papryka czerwona
1 marchewka
1 papryczka piri piri (ja dałam taką z zalewy)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów bez skórki
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki octu balsamicznego
100 ml wody
0,5 pokruszonej kostki rosołowej
papryka ostra/chili
papryka słodka
oregano
kminek
przyprawa do chili con carne
sól
pieprz
natka pietruszki
kwaśna śmietana

Przygotowanie:
W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Podsmażamy kilka minut na wolnym ogniu i dodajemy przyprawy (wg własnego smaku i uznania), ponownie smażymy przez około 3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy mięso. Kiedy mięso nabierze jasnego koloru, dodajemy pomidory z puszki i wodę. Za chwilę dodajemy koncentrat pomidorowy.
Gotujemy około 8 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w krótkie paseczki marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Na końcu umieszczamy drobno pokrojoną papryczkę piri piri i rozkruszoną kostkę rosołową. Całość gotujemy około 10 minut. Pod koniec tego czasu wlewamy ocet balsamiczny. Wszystko gotujemy cały czas bez przykrywania, dzięki czemu odparuje nadmiar wody.
Na końcu dodajemy fasolę i kukurydzę. Całość ponownie gotujemy około 7 minut.
Pod koniec próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Pamiętajmy, że Nasze danie ma być dość ostre! :)
Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki lub kolendrą i kwaśną śmietaną.



Smacznego!




Paprykujemy 4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz