piątek, 21 grudnia 2012

Świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi i orzechami laskowymi

Święta zbliżają się do Nas bardzo małymi kroczkami:) Przygotowania trwają pełną parą. Oprócz tradycyjnych pierogów, grzybów, kapusty z grochem, czy karpia na stole nie może zabraknąć słodkości:) Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez cudownie pachnącego korzennymi przyprawami piernika. Nie zawsze jednak jest czas, aby przygotować ten tradycyjny. Właśnie dlatego umieszczam przepis na pyszny, pachnący i wilgotny piernik z powidłami śliwkowymi i orzechami laskowymi. Jeszcze każdy zdąży go zrobić!:)
Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę wszystkim Wesołych, Ciepłych i Rodzinnych Świąt :)   

Składniki:
3 jajka
250 g masła
2 i 1/2 łyżki miodu (ja dałam sztuczny)
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy korzennej
1 szklanka powideł śliwkowych
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g drobno pokrojonych orzechów laskowych (można dodać też migdały lub orzechy włoskie)

Dodatkowo: 40 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady

Przygotowanie:
Masło, miód, powidła, kakao i przyprawę do piernika umieszczamy w garnku i podgrzewamy na wolnym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Od czasu do czasu mieszamy. Po rozpuszczeniu masła, całość zdejmujemy z ognia i studzimy.
Jajka ubijamy ze szklanką cukru na lekką, puszystą, jasną masę.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Do ubitych jajek dodajemy wcześniej przygotowaną, ostudzoną masę oraz składniki suche. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wsypujemy orzechy i ponownie mieszamy.
Keksówkę (26x12 cm) smarujemy masłem, wysypujemy kaszą manną i przekładamy do niej ciasto.
Pieczemy w temp. 170 stopni przez około godzinę-do tzw. suchego patyczka.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią wystudzony piernik.
Przystrajamy według własnego upodobania:)


Smacznego!

2 komentarze:

  1. jakie wspaniałe płatki śniegu, super :)
    Zapraszam do siebie i pozdrawiam
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Piernik sam w sobie jest bardzo smaczny. Jednak łącząc go z powidłami śliwkowymi https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe wychodzi bardzo fajne połączenie. Smaczne i ciepłe, idealne na zimne dni.

    OdpowiedzUsuń