sobota, 15 grudnia 2012

Łosoś gotowany na parze w delikatnym sosie jogurtowo-cytrynowym

Za tydzień na Naszych stołach zagości karp. Tymczasem dziś miałam ochotę na łososia. Jest on delikatny, lekki a przede wszystkim bardzo zdrowy. Obala zatem mit dotyczący zdrowego jedzenia-smaczne i zdrowe może iść w parze! :)
Zapraszam do wypróbowania:)


Składniki:
250 g świeżego fileta z łososia
1/2 cytryny
1/2 pęczka koperku
ok. 1 łyżeczka masła
sól 
pieprz

Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego + 1 łyżeczka majonezu + sok z grubego plastra cytryny

Przygotowanie:
Na samym początku polecam, aby zrobić sos: wszystkie składniki po prostu mieszamy ze sobą ;). Smakuje on o wiele lepiej, gdy schłodzi się przez kilka minut w lodówce.

Łososia umieszczamy na sporym kawałku folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, lekko solimy, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy drobno posiekanym koperkiem a na górę kładziemy masło. Całość zamykamy szczelnie w folii, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą (ok. 2 cm).
Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20 minut.
Wyjmujemy na talerz i polewamy schłodzonym sosem jogurtowym.




Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz