Dziś przepis na muffinki z sokiem pomarańczowym i kawałkami pysznej białej czekolady. Przepis jest zmodyfikowanym przeze mnie przepisem na czekoladowe muffinki, znalezionym gdzieś w internecie, który zamieszczę na blogu już niebawem.
Tymczasem zapraszam do oglądania i wypróbowania ;)
Składniki:
125 g masła w temp. pokojowej
1/3 szklanki cukru
2 całe jajka
1,5 łyżeczki aromatu pomarańczowego
sok z połowy pomarańczy
1 szklanka mąki
3 łyżki mleka
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g posiekanej białej czekolady
Przygotowanie:
Masło ubijamy na lekką masę. Później dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania białości i puszystości. W następnej kolejności wbijamy jajka. Należy jednak pamiętać, aby każde z nich dodawać osobno-to zapobiegnie zważeniu całej masy.
Nie przerywając ubijania dodajemy aromat pomarańczowy i sok z połowy pomarańczy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i etapami dodajemy do miski z masą maślaną nie przerywając miksowania.
Na samym końcu wsypujemy posiekaną w kostkę białą czekoladę i mieszamy łyżką.
Tak uzyskaną masę rozkładamy do papilotek (12 średnich), do 3/4 wysokości i umieszczamy w formie do pieczenia muffinek.
Pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
;)
mniam mniam, zjadłbym takie ;):):)
OdpowiedzUsuń