środa, 21 listopada 2012

Kremowa zupa dyniowa


Jest ich teraz wszędzie pełno. Pojawiają się masowo przed Halloween. O czym mowa? Oczywiście o dyniach:) Często kojarzą Nam się jedynie ze "straszącymi głowami" bądź pestkami skubanymi w wolnym czasie przed telewizorem.
Dynia daje jednak mnóstwo możliwości kulinarnych - od marynowanej w occie, poprzez kluski, placki, ciasta do zupy włącznie.
Dziś przepis na tę ostatnią - idealną, jesienną zupę-krem z dyni. 
Zapraszam do wypróbowania :)


Składniki: 
połowa dużej dyni lub jedna mniejsza
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
1 litr bulionu drobiowego
1/2 szklanki mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
masło do smażenia

Dodatkowo: chleb do przygotowania grzanek

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na maśle do zeszkliwienia. 
Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę dynię (ok. 1,5 x 1,5 cm) i smażymy przez około 5 minut.
Po upływie tego czasu całość należy dodać do przygotowanego wcześniej bulionu drobiowego (ja dałam 2 kostki na 1 litr wody). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy przez 15-20 minut, aż dynia zrobi się miękka.
Po tym czasie zupę należy zblendować i dodać mleko. Całość można jeszcze przez chwilę pogotować.
Podawać z grzankami i listkiem natki.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. brzmi bardzo apetycznie, od jakiegoś czasu próbuje spróbować, może teraz w weekend mi sie uda :) zobaczymy czy wyjdzie tak smakowicie, jak wygląda tutaj :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zupa jest pyszna i prosta w przygotowaniu, więc jak najbardziej polecam :) i oczywiście trzymam kciuki, aby wszystko się udało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę jakiś fajny przepis na piątkową kolację z rybą! One zawsze są nudne i można je tylko obtoczyć i na patelnie:) Twoja wieloletnia fanka, Ala

    OdpowiedzUsuń
  4. ta zupa to z proszku?

    OdpowiedzUsuń