Dynia daje jednak mnóstwo możliwości kulinarnych - od marynowanej w occie, poprzez kluski, placki, ciasta do zupy włącznie.
Dziś przepis na tę ostatnią - idealną, jesienną zupę-krem z dyni.
Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki:
połowa dużej dyni lub jedna mniejsza
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
1 litr bulionu drobiowego
1/2 szklanki mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
masło do smażenia
Dodatkowo: chleb do przygotowania grzanek
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na maśle do zeszkliwienia.
Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę dynię (ok. 1,5 x 1,5 cm) i smażymy przez około 5 minut.
Po upływie tego czasu całość należy dodać do przygotowanego wcześniej bulionu drobiowego (ja dałam 2 kostki na 1 litr wody). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy przez 15-20 minut, aż dynia zrobi się miękka.
Po tym czasie zupę należy zblendować i dodać mleko. Całość można jeszcze przez chwilę pogotować.
Podawać z grzankami i listkiem natki.
Smacznego!
brzmi bardzo apetycznie, od jakiegoś czasu próbuje spróbować, może teraz w weekend mi sie uda :) zobaczymy czy wyjdzie tak smakowicie, jak wygląda tutaj :)
OdpowiedzUsuńzupa jest pyszna i prosta w przygotowaniu, więc jak najbardziej polecam :) i oczywiście trzymam kciuki, aby wszystko się udało :)
OdpowiedzUsuńPoproszę jakiś fajny przepis na piątkową kolację z rybą! One zawsze są nudne i można je tylko obtoczyć i na patelnie:) Twoja wieloletnia fanka, Ala
OdpowiedzUsuńta zupa to z proszku?
OdpowiedzUsuń