wtorek, 27 listopada 2012

Ciabatta z pesto, mozzarellą i pomidorami, czyli idealne drugie śniadanie we włoskim stylu

Kiedy wracamy do domu po zajęciach, pracy, treningu czy zakupach, głodni jak wilki, najchętniej zjedlibyśmy konia z kopytami. Ja od razu biegnę do lodówki i chwytam za wszystko, co wpadnie mi do ręki. Jest to czas, kiedy jesteśmy po śniadaniu, a do obiadu zostało jeszcze trochę czasu. A przecież głód trzeba czymś zaspokoić ;). Dobrze by też było, aby nie były to chipsy, czy hot-dogi kupione w pobliskiej budce. 
Ta oto kanapka jest wspaniałą alternatywą. Zdrowa, ciepła, sycąca, a przede wszystkim baaardzo smaczna i szybka w przygotowaniu :)

Składniki:
bułka ciabatta
zielone pesto (można zrobić samemu, wtedy będzie o wiele bardziej smaczne:)
pomidor
ser mozzarella
sól
listki świeżej bazylii

Przygotowanie:
Na przekrojone wzdłuż dwie połowy ciabatty nakładamy pesto. 
Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Mozzarellę osuszamy i również kroimy w plastry.
Nakładamy kolejno: pomidor-mozzarella-świeży listek bazylii, tak aż do zapełnienia całej połowy bułki.
Na końcu całość doprawiamy solą, zakrywamy drugą połową ciabatty, umieszczamy w piekarniku na ok. 10-15 min. i pieczemy do momentu, aż ser zacznie się delikatnie topić.

Smacznego!

  


1 komentarz: