wtorek, 3 grudnia 2013

Pikantne pomidorowe tagliatelle z tuńczykiem


Jak ja uwielbiam makarony! :) Są pyszne, sycące, proste i szybkie w przygotowaniu. Zrobienie dzisiejszego dania zajęło mi pół godziny. Obiad lub kolacja w sam raz dla niecierpliwych głodomorów!


Składniki: (na 2 duże porcje)
ok. 6 gniazd makaronu tagliatelle
3 łyżki oliwy z oliwek 
1 cebula
pęczek natki
1 papryczka piri piri
100 ml wody lub białego wytrawnego wina
1 mały koncentrat pomidorowy w puszcze
1 puszka jasnego tuńczyka w sosie własnym
ok. 20 pomidorków koktajlowych
sól 
pieprz
starty parmezan

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek przez czas podany na opakowaniu.
Drobno pokrojoną cebulę i natkę podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę piri piri. Całość zalewamy 100 ml zimnej wody/wina i gotujemy kilka minut na większym ogniu, do momentu odparowania. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ponownie podsmażamy przez kilka minut. Na końcu dodajemy odsączonego tuńczyka i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Gotujemy przez ok. 3 minuty. Na końcu całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całość mieszamy z ugotowanym makaronem.
Nakładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.



Smacznego!



Męski Lunch

3 komentarze:

  1. uwielbiam makaron z tuńczykiem! pikantny? tym lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń