wtorek, 24 września 2013

Tagliatelle w śmietanowym sosie z kurkami i kurczakiem


Lato odeszło a wraz z nim mnóstwo świeżych warzyw i owoców. Teraz czas na jesień. Ale i ona nie jest gorsza jeśli chodzi o bogactwo składników, z których możemy wyczarować różne pyszne potrawy. Mówię tu między innymi o grzybach. Dziś czas na kurki, które idealnie komponują się z delikatnym białym mięsem z kurczaka, śmietanką i drobno posiekanymi listkami natki. To wszystko posypane świeżo starym parmezanem....istna uczta dla podniebienia! :)
Zapraszam do wypróbowania :).



Składniki: (na 2-3 porcje)
makaron tagliatelle (około 6-7 gniazd)
200 g kurek
1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka
1 średnia cebula
200 ml śmietanki 16%
2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo starty parmezan
sól 
pieprz
*opcjonalnie kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek, cały czas mieszając. Po czasie, kiedy cebula zmięknie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy na wolnym ogniu przez klika minut, doprawiając solą i pieprzem, do momentu aż mięso nabierze białego koloru. Następnie dodajemy dokładnie umyte kurki. Smażymy na wolnym ogniu około 5 minut (zależy od wielkości). Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na kilka minut, aby wszystko przestygło. Wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i ponownie umieszczamy na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania próbujemy, doprawiamy jeszcze raz do smaku solą i pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Ugotowany al dente, w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, makaron umieszczamy w garnku i mieszamy w sosem.
Gotowe danie rozkładamy na talerze, układamy kilka pomidorków i posypujemy startym parmezanem.



Smacznego!






3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie dania ;) A jak ślicznie ożywiają danie koktajlowe pomidorki :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie!
    Dziękuję za dołączenie do akcji :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń