Zapraszam do wypróbowania:)
Składniki: (na 4 porcje)
250 g makaronu do spaghetti (równie dobrze będzie smakowało z makaronem razowym)
500 g mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe, drobiowe, co kto preferuje-ja użyłam wołowo-wieprzowego)
500 g przecieru pomidorowego
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1 kostka rosołowa (drobiowa lub wołowa)
2 łyżki mascarpone
ok. 3 łyżki oliwy z oliwek
papryka słodka
papryka ostra (opcjonalnie)
oregano suszone
zioła prowansalskie
sól
pieprz
szczypta cukru
starty żółty ser
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy na oliwie z oliwek, aż się zeszkli. Dodajemy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, masło i rozkruszoną kostkę rosołową. Podsmażamy przez kilka minut, po czym przyprawiamy papryką, suszonym oregano, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy, mascarpone i szczyptę cukru. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, próbujemy i jeśli czegoś Nam brakuje, doprawiamy do smaku według własnego gustu:)
Makaron gotujemy al dente, podajemy z sosem, startym żółtym serem i listkiem świeżej bazylii.
Smacznego!
W wersji z mascarpone - nie jadłam. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
sie spróbuje
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię, moje dzieci ocenią :)
OdpowiedzUsuńTylko po co ta kostka rosółowa ????
OdpowiedzUsuńBędzie dzisiaj na kolacje ;3
OdpowiedzUsuń