czwartek, 17 stycznia 2013

Spaghetti bolognese z serkiem mascarpone


Jak już wspominałam, uwielbiam makarony. Zresztą chyba mało kto ich nie lubi ;). Dziś proponuję Wam spaghetti bolognese w trochę innym, bardziej delikatnym wydaniu-ze znanym głównie z dań deserowych serkiem mascarpone.
Zapraszam do wypróbowania:)



Składniki: (na 4 porcje)
250 g makaronu do spaghetti (równie dobrze będzie smakowało z makaronem razowym)
500 g mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe, drobiowe, co kto preferuje-ja użyłam wołowo-wieprzowego)
500 g przecieru pomidorowego
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1 kostka rosołowa (drobiowa lub wołowa)
2 łyżki mascarpone
ok. 3 łyżki oliwy z oliwek
papryka słodka
papryka ostra (opcjonalnie)
oregano suszone
zioła prowansalskie
sól
pieprz
szczypta cukru
starty żółty ser

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy na oliwie z oliwek, aż się zeszkli. Dodajemy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, masło i rozkruszoną kostkę rosołową. Podsmażamy przez kilka minut, po czym przyprawiamy papryką, suszonym oregano, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy, mascarpone i szczyptę cukru. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, próbujemy i jeśli czegoś Nam brakuje, doprawiamy do smaku według własnego gustu:)
Makaron gotujemy al dente, podajemy z sosem, startym żółtym serem i listkiem świeżej bazylii.




Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. W wersji z mascarpone - nie jadłam. Muszę spróbować.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie robię, moje dzieci ocenią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko po co ta kostka rosółowa ????

    OdpowiedzUsuń