środa, 2 stycznia 2013

Pizza na cienkim cieście z szynką szwarcwaldzką, suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą


Uwielbiam kuchnię włoską:). Jestem miłośniczką makaronów, o czym już wcześniej wspominałam i pizzy. Mogłabym je jeść codziennie!(oczywiście, gdybym nie patrzyła na ich kaloryczność;). 
Na brak pizzy w restauracjach nie możemy narzekać, ponieważ każda z nich oferuje Nam ich dość szeroką gamę. Nic jednak nie zastąpi tej robionej samemu w domu :). Pizza, którą dziś Wam polecam, odbiega troszkę od tej tradycyjnej, domowej, ze względu na bardzo cienkie ciasto i składniki. Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ta przygotowana w domu ma dość grube ciasto i składa się z sera, szynki i pieczarek.
Zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu a na pewno nie będziecie żałować. Pizza jest przepyszna, istna uczta dla podniebienia:) Jedyny minus, to czas oczekiwania, który wynosi około 2 godzin, ale naprawdę warto!  



Składniki: (na 2 cienkie pizze)
Ciasto:
250 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
150 ml ciepłej (ale nie gorącej!) wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek

Sos:
puszka pomidorów bez skórki
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
suszone oregano
papryka słodka mielona
łyżeczka cukru
sól 
pieprz

Dodatkowo:
100 g szynki szwarcwaldzkiej (ok. 8 cienkich plasterków)
2 kulki mozzarelli
słoiczek suszonych pomidorów
rukola

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1/2 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wcześniej przygotowane drożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiamy gładkie, odchodzące od miski ciasto. Jeśli jest za gęste dodajemy odrobinę wody, jeśli jest za rzadkie- mąki.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę (najlepiej na 2 godziny) i czekamy aż urośnie.

W tym czasie można przygotować sos. Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Po upływie 1-2 godzin, wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich rozciągamy na obsypanej mąką stolnicy. Tak, tak rozciągamy:) podobno oryginalną włoską pizzę należy rozciągać a nie wałkować. Jest przy tym trochę pracy, ale efekt końcowy jest bardzo zadowalający:)
Tak przygotowane ciasto rozkładamy na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek, smarujemy sosem i wkładamy na 5 minut do rozgrzanego do maksimum piekarnika.
Po tym czasie wyjmujemy pizzę i układamy na niej pokrojoną w cienkie plasterki mozzarellę i suszone pomidory (ja wyjęłam je wcześniej na sitko i poczekałam, aż spłynie z nich nadmiar oliwy) i wkładamy na kolejne 5-7 minut do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż brzegi zrobią się lekko złote.
Wyjmujemy pizzę z piekarnika, układamy na niej kawałki porwanej w rękach szynki szwarcwaldzkiej i obsypujemy dowolną ilością rukoli, według upodobania. Ja ją uwielbiam, więc daję jej dość dużo :)




Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Jest to zdecydowanie danie zimy 2012/2013 !!!!!
    Aż ślinka cieknie !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis! Wprawdzie dziś na pizzę nie mogę patrzeć, bo wczoraj zamówiliśmy ze znajomymi parę placków z Dominium i tak zasmakowały, że jedliśmy niemal na wyścigi :P Jeden kawałem udało mi się uchować i mam do pracy, ale w niedzielę ma wpaść przyjaciółka dziewczyny, więc Twój przepis na pewno się przyda! :)
    Pizza uzależnia...

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna pizza! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję i zapraszam częściej! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. It's hard to come by experienced people for this topic, but you seem like you know what you're talking about!
    Thanks

    Here is my blog post best dehumidifier (larfll.org)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hello there! I simply would like to offer you a big thumbs up for your great info you've got right here on this post.
    I'll be returning to your site for more soon.

    My web page - girlfriend activation system puahate

    OdpowiedzUsuń
  7. Tylko cienkie ciasto. To dla mnie jedyna rozsądna wersja. Wszystko inne raczej odpada.

    OdpowiedzUsuń